Україна отримала статус кандидата на вступ в ЄС

Рівно за чотири місяці від початку повномасштабної війни, яку Росія розв’язала 24 лютого 2022 року, Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС.
За це проголосували всі без виключення лідери 27-ми країн Євросоюзу на саміті в Брюсселі.
Лідери країн-членів Європейського Союзу підтримали надання Україні й Молдові статусу кандидата на вступ до ЄС. Про це повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель.
“Є угода. Європейська рада щойно ухвалила рішення про надання Україні та Молдові статусу кандидата в члени ЄС. Історичний момент”, – написав він у твіттері за результатами саміту.
Президент Володимир Зеленський привітав рішення лідерів країн-членів ЄС.
“Щиро вітаю рішення лідерів ЄС надати Україні статус кандидата. Це унікальний та історичний момент у відносинах України та ЄС”, – написав він у твіттері:
https://twitter.com/CharlesMichel/status/1540037060807081986?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1540037060807081986%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.eurointegration.com.ua%2Fnews%2F2022%2F06%2F23%2F7141922%2F
Рішення було схвалено на основі рекомендації Європейської комісії, наданої 17 червня.
“Сьогодні вдалий день для Європи. Вітаю президента України Володимира Зеленського, президента Молдови Маю Санду і прем’єр-міністра Грузії Іраклія Гарібашвілі. Ваші країни є частиною нашої європейської родини. І сьогоднішнє історичне рішення лідерів це підтверджує”, – заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.
А у відео в своєму інстаргамі, Президент України Володимир Зеленський запевнив:
«Ми точно переможемо. Майбутнє України – в ЄС»:
https://www.instagram.com/p/CfJ-20jlkNt/
https://m.youtube.com/watch?v=VaEFzFfAbYo
Президент висловив подяку головам Європейської комісії, Європейської ради, а також лідерам країн-учасниць ЄС.
Тим часом, ще до рішення Євроради біля будівлі Європарламенту в Страсбурзі підняли український прапор.
Саміт, на якому вирішувалось питання, розпочався в четвер,
23 червня 2022 року.
За надання Україні кандидатства проголосували представники усіх
27 країн Євросоюзу.
“Це вирішальний момент для Європейського Союзу. Це геополітичний вибір, який ми зробимо сьогодні”, – заявив перед голосуванням голова Європейської Ради Шарль Мішель.

Довідково:
28 лютого 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Євросоюзі.
17 червня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що Єврокомісія рекомендувала Європейській Раді надати Україні європейську перспективу і статус кандидата на вступ до ЄС.
Після цього в Офісі Президента України окреслили дії, які потрібно виконати для початку переговорів України про вступ до ЄС.
Як раніше заявляли європейські та українські політики, кандидатство є символом підтримки України на фоні війни із РФ. Це також закріпить європейське майбутнє країни та прискорить проведення реформ.

Глава Кабміну Денис Шмигаль навів низку можливостей, які відкриються з отриманням статусу. Так, Україна отримає право брати участь в багатьох нових ініціативах ЄС та отримає доступ до фінансової допомоги для країн, які готуються до вступу до Євросоюзу. Кандидатство підвищить привабливість для інвесторів та захищеність ведення бізнесу.
Окрім цього, прем’єр підкреслив, що виділення коштів для повоєнного відновлення України ЄС розглядатиме як внесок у добробут потенційного члена Євросоюзу, а не третьої країни.
Разом із позитивною рекомендацією щодо кандидатства України Єврокомісія оприлюднила перелік умов, які необхідно виконати для збереження статусу та подальшого просування шляхом євроінтеграції.

Серед вимог значиться посилення боротьби з корупцією та призначення нових керівників НАБУ та САП, продовження реформ судової системи та Конституційного суду, імплементація антиолігархічного закону, зміна законодавства про медіаресурси та національні меншини.
Як зазначили в уряді, Україна планує виконати поставлені ЄК умови до кінця 2022 року.
Після отримання кандидатства слідує етап переговорів між країною-претендентом і членами Євросоюзу. Саме обговорення поділено на 35 розідлів – щодо основних законів, прав та обов’язків, які об’єднують усіх учасників блоку.
Тільки після їх послідовного схвалення та впровадження реформ можливе підписання договору про членство. Він має бути схвалений, Радою ЄС, окремо парламентами кожної країни Євросоюзу та більшістю голосів Європарламенту.
Варто зазначити, що стандартна процедура вступу до ЄС для держав-кандидатів триває від кількох років до десятиріч.
Україна направила заявку на членство в Євросоюзі майже відразу після повномасштабного російського вторгнення, попросивши застосувати спеціальну прискорену процедуру.
Та чи все було так просто? Звичайно, що ні. Свою дорогу до членства в ЄС ми почали далекого 1994 року, коли підписали Угоду про партнерство та співробітництво з ЄС. Ну а перемовини про візову лібералізацію – 2010 року. І як би хто в Москві не розповідав, що можливий вступ України до ЄС їх абсолютно не цікавить, саме через це 2014 року Росія незаконно окупувала Крим і розв’язала війну на Донбасі.

“Шлях України до членства в ЄС – це не те, чого хоче Росія. Кремль збрехав, що Україна не є справжньою країною. Він хоче силою повернути Україну до сфери свого впливу. Після того, як минулого тижня лідери ЄС (Франції, Німеччини, Італії та Румунії) відвідали Київ, Росія надіслала ЄС попередження, перекривши постачання газу, що спричинило різке зростання цін”, – пише The Washington Post:
https://www.washingtonpost.com/world/2022/06/22/ukraine-eu-candidate-member-russia-invasion/.
Путін вважав, що війна злякає європейців. Проте сталося навпаки. Повномасштабна кривава війна, яку розв’язала Росія, не лише не загальмувала наш євроінтеграційний поступ, а, навпаки, пришвидшила його. Ще ніколи в історії так швидко країна-аплікант не проходила шлях від подачі заявки до отримання статусу кандидата.

23 червня 2022 року увійде в історію.
Як і 17 червня 2017 року, коли за три роки після Революції Гідності, де українці помирали під європейськими прапорами, ми отримали безвіз. І продовжують віддавати свої життя на полі бою у кривавій війні з російськими окупантами за свій цивілізаційний вибір і право бути частиною європейської сім’ї.

Вітаємо Спільноту Українського медичного ліцею Національного медичного університету імені О.О. Богомольця з цим історичним рішенням для кожного громадянина нашої суверенної краіни!

Україна – це Європа!
Ми обов’язково станемо повноправним членом Європейської родини!

Ми згуртовані навколо лідера нашої держави – Президента України Володимира Зеленського.

Ми віримо у
Збройні Сили України!

Україна Переможе!
Слава Україні!
Героям Слава!