Тренінгові заняття і дорожня карта НМТ-2023 «українська мова»: експертка ЗНО Ольга Ліпкан

Щорічно підготовку здобувачів і здобувачок освіти Українського медичного ліцею Національного медичного університету імені О.О. Богомольця до участі у незалежному тестуванні з української мови вчителька-методистка, екпертка ЗНО Ліпкан Ольга Василівна розпочинає з укладання дорожньої карти. Розписаний покроково план допомагає учням зрозуміти, скільки у них є часу, на що варто звернути увагу ретельніше, а які теми не потребують додаткових зусиль. Кожен учень самостійно обирає, який вигляд буде мати ця дорожня карта: чи то класичний план, із зазначенням теми і дати, чи презентація, чи закріплені важливі дати в Google – календарі. Головне, щоб дитина побачила, у якій послідовності вона буде рухатися, відчувала впевненість, що вивчений матеріал засвоєно якісно.
Своїм вихованцям Ольга Василівна рекомендує “5 успішних кроків” складання іспиту:
КРОК №1 Розберіться з програмою.
Випускники мають чітко усвідомлювати, які розділи мовознавства виносяться на іспит і які саме теми відповідають тому чи іншому розділові. На тестуванні не буде нічого понад визначені теми. Тож підручники, якими користуються учні 10-11 класів, є актуальними у першу чергу.
КРОК № 2 Не зубріть матеріал.
Створюй мнемонічні фрази. Такі вирази допомагають запам’ятати правила, винятки тощо. Наприклад, “КаФе ПТаХ” – перед цими приголосними пишемо префікс с-;
Роби флеш-карти. Такий вид роботи ідеальний для вивчення наголосів, запозичених слів, лексичних помилок, запам’ятовування винятків тощо.
Набагато ефективніше спочатку спробувати запам’ятати правила, а потім виконати кілька вправ і тестів на закріплення.
КРОК №3 Навчись систематизувати матеріал з декількох джерел.
Не існує ідеального підручника чи довідника, у якому були б враховані всі винятки до правила. Підібравши два-три джерела, створи свої схеми та таблиці. Створюючи, ти не тільки краще запам’ятаєш інформацію, а й побачиш приховані зв’язки між темами. До того ж це вміння стане в пригоді під час навчання в університеті.
КРОК №4 Не забувай про повторення.
Ідеально буде, якщо ти комусь розкажеш вивчений матеріал, батькам, меншим братам чи сестрам. Перейшовши до наступної теми, періодично перевіряй себе на запам’ятовування попереднього матеріалу, а тому ввесь час розв’язуй тести за вже пройденим матеріалом. Наприклад, розв’язуючи тести з теми Синтаксис, звертай увагу на орфограми в словах. І якщо розумієш, що до деяких слів не можеш пригадати правило або не впевнений у ньому, то повернися ще раз до тієї теми.
КРОК №5 Розв’язуй якомога більше тестів.
Дуже важливо навчитися працювати із завданнями у форматі тестів. Адже ніхто вас не проситиме письмово розібрати речення чи затранскрибувати слово, водночас це треба навчитися усно швидко робити. Пам’ятайте, що час на виконання завдань чітко регламентується.

Оскільки випускники складатимуть іспит в електронному форматі, то поряд із шкільними підручниками та рекомендованими довідниками, під час самостійної підготовки вчителька рекомендує використовувати й інші ресурси, які допоможуть призвичаїтися до роботи в середовищі онлайн-тестування. Зокрема, підготуватися допоможуть такі ресурси:
– Мова – ДНК нації : вправи з паронімами, синонімами, фразеологізмами;
– Onlinecorrector : тут можна прочитати про лексичні помилки;
– Correctarium : це телеграм канал з порадами зі слововживання.
Підготовка до тестування з української мови зараз перебуває на завершальному етапі, а тому носить суто індивідуальний характер: кожен учень має можливість звернутися до вчителя з проблемного питання і отримати не лише відповідь, а й консультацію з наданням тестів для перевірки.

Тримаємо освітній фронт!
Віримо у Перемогу України!

Центр комунікації