Рамковий документ PISA: математична грамотність

Для вчителів математики напередодні проведення Міжнародного дослідження якості освіти PISA (квітень-травень 2022 року) актуальними є питання, що таке математична грамотність п’ятнадцятирічного підлітка, як вона пов’язана з навичками ХХІ століття, за допомогою яких інструментів і завдань можна цю грамотність оцінювати.

В Українському центрі оцінювання якості освіти підготували переклад «Рамкового документа з математики», який має допомогти знайти відповіді на ці питання та визначити шляхи для подолання проблем у сфері шкільної математичної освіти.

Результати з математики попереднього циклу PISA, що був проведений 2018 року, стали для багатьох «холодним душем», адже виявилося, що вітчизняна математична шкільна освіта наразі має чимало проблем. Про це в коментарі для Освіта.ua зазначає національна координаторка PISA в Україні, заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.
Так, за результатами дослідження, лише близько 64 % п’ятнадцятирічних українських учнів досягли рівня 2 або вищих за шкалою PISA з математики, натомість у середньому в країнах ОЕСР таких результатів досягають 76 % учнів. Найвищих рівнів успішності (5 або 6 за шкалою PISA з математики) в Україні досягли лише 5 % учнів, хоча в середньому в країнах ОЕСР таких учнів 11 %.
«Чи варто впадати в розпач через такі результати? Відповідь однозначна – “ні”. Головне – тепер ми маємо інформацію, що є важливою в прийнятті виважених ефективних рішень для подолання проблем і подальшого розвитку», – переконує Вакуленко.
Допомогти в цьому може, зокрема, «Рамковий документ з математики», розроблений Організацією економічного співробітництва та розвитку для проведення PISA–2022. Переклад цього документа здійснений Українським центром оцінювання якості освіти.
У брошурі можна знайти відповіді на чимало питань, актуальних для вчителів математики, як-от: що таке математична грамотність п’ятнадцятирічного підлітка, як вона пов’язана з навичками ХХІ століття, за допомогою яких інструментів і завдань можна цю грамотність оцінювати тощо.
На переконання національної координаторки PISA в Україні, цей документ буде корисним для розробників модельних навчальних програм з математики, авторів підручників і посібників, за якими математика викладається в школі. Водночас матеріали можуть бути корисними для вчителів математики, особливо якщо після його опрацювання запропонувати учням виконати завдання PISА, а потім проаналізувати отримані результати.
«Матеріали, подібні до «Рамкового документа з математики», окрім інформаційної та орієнтувальної, мають ще одну не менш важливу функцію – показати різним країнам передові підходи до проведення освітніх оцінювань, що ґрунтуються на ретельній змістовій підготовці», – зазначає Тетяна Вакуленко.

За її словами, у тестових матеріалах PISA, розроблених на основі таких рамкових документів, немає нічого випадкового чи невідповідного: як завдання, так і загалом тестові добірки створені таким чином, щоб дослідники отримали якнайповнішу інформацію про освітні досягнення учнів, розуміли обмеженість даних і могли з високою достовірністю інтерпретувати результати оцінювання.

«Уроки PISA в означеному аспекті особливо цінні з огляду на те, що вони можуть допомогти по-новому підійти до розроблення вітчизняних інструментів оцінювання, які б забезпечували отримання всебічної й достовірної інформації про досягнення здобувачів освіти відповідно до вимог нового Державного стандарту базової середньої освіти, що створений на компетентнісній основі відповідно до Концепції НУШ», – підсумовує національна координаторка PISA в Україні.

Докладніше за посиланням:
https://osvita.ua/school/85402/