Онлайн лекція для ліцеїстів: як запобігти кишковим інфекціям в умовах канікул і війни

В Українському медичному ліцеі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця кураторами класів спільно з медичною службою закладу проведено онлайн лекцію для здобувачів/здобувачок освіти 9-10-х класів щодо запобігання кишковим захворюванням в умовах канікул і війни.

Були використані матеріали Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Висока літня температура у поєднанні із наслідками повномасштабної війни призводить до поширення гострих кишкових інфекцій
Були надані поради, як уникнути збудників таких інфекцій, які є небезпечними.
Враховуючи обмежений доступ під час війни до води, продуктів, засобів гігієни та при скупченні людей ризики підхопити хворобу підвищуються.
Як передаються кишкові інфекції:
контактно-побутовим шляхом, через невимиті руки, посуд, білизну або іграшки;
через інфіковану воду;
через продукти, овочі, фрукти та страви, які не були термічно оброблені або ретельно вимиті.
Які симптоми кишкових інфекцій?

Підвищена температура.
Діарея, яка триває декілька днів.
Блювання, яке не приносить полегшення.
Біль в животі.
Загальна слабкість.
Головний біль
Симптоми ГРВІ.
Для полегшення неприємних симптомів в першу чергу необхідно запобігати зневодненню і втраті організмом солей.
За появи перших симптомів, якщо є можливість, потрібно одразу звертатись за медичною допомогою.

Як полегшити свій стан, якщо з’явилися симптоми інфекції?
Пити багато води або спеціальних розчинів для регідратації, які можуть замінити воду.
Приймати ентеросорбенти – препарати, які зв’язують і виводять токсини з організму.
Використовувати жарознижувальні препарати при підвищенні температури.
Дотримуватись дієти без смажених та гострих страв.
Як уникнути кишкових інфекцій?

Ретельно мийте руки з милом після відвідування вулиці, вбиральні і перед готуванням їжі.
Кип’ятіть воду, яку п’єте, миєте руки чи посуд, якщо маєте сумніви в її якості.
Ретельно мийте овочі та фрукти перед приготуванням, обливайте їх окропом, якщо вживатимете сирими.
Добре проварюйте, тушкуйте чи прожарюйте продукти.
Не їжте незнайомих рослин, ягід, грибів та трав.
Правильно зберігайте продукти і дотримуйтесь термінів придатності.
Тримайте в чистоті кухонні прилади і мийте поверхні.
Уникайте купівлі продуктів на стихійних ринках.
Не беріть в дорогу продуктів, які швидко псуються.
Уникайте плавання в непроточних водоймах та “диких” пляжах, не ковтайте воду з таких водойм.
Мийте та дезінфікуйте іграшки.
Використовуйте індивідуальний посуд.
Уникайте контактів з людьми, які мають ознаки захворювань.

Докладніше за посиланням:
https://m.facebook.com/moz.ukr/posts/pfbid04bzKLfb9nWZHa8WYGsPqLHTVCU7k1DfCmawbJA8cGCiX7FeqzVmMunSgXJ4YZtb7l