навчальна екскурсія до Ботанічного саду імені академіка Олександра Фоміна КНУ імені Тараса Шевченка: захист проєктів

Ботанічний сад імені академіка Олександра Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка – один з найстаріших ботанічних садів в Україні.
Він був заснований 22 травня 1839.
Сад прилягає до головного «червоного» корпусу Київського Національного університету імені Тараса Шевченко, тому його називають «університетським» садом. Згідно з легендою, територія нинішнього саду належала Либеді – сестрі засновників Києва – князів Кия, Щека і Хорива. Саме тут, на лівому схилі долини річки Либідь, був закладений в 1839 році університетський ботанічний сад під керівництвом завідувача кафедри ботаніки Київського університету Рудольфа Траутфеттера (німця за походженням), який у якості директора очолив керівництво Ботанічним садом. Ініціатором створення Ботанічного саду був архітектор Вікентій Беретті. З 1894 по 1914 р Ботанічний сад очолював цитолог і ембріолог, професор С.Г. Навашин, з цим періодом пов’язаний зоряний час саду. Відкриття Навашина в сфері цитоембріології рослин принесли славу, як Київському університету, так і Київському ботанічному саду. З різних куточків Європи з’їжджалися вчені, для того щоб взяти участь в наукових працях, отримати безцінний досвід і попрацювати під керівництвом геніального вченого. Продовжив дослідження в сфері природної флори професор А.В. Фомін, який керував Київським ботанічним садом з 1914 по 1935.
Під час Першої світової і громадянської воєн цей оазис, який налічував сотні рослин з різних країн світу, піддавався гарматним обстрілам і набігам різношерстих вояк. Очолював його в ту пору Олександр Фомін разом з жменькою співробітників-фанатів вбранням та ковдрами закривали вибите в теплиці скло – хоч самі мерзли у люті морози.
Заготовляли дрова для опалення оранжерей, пересаджували покалічені вибухами дерева. Тільки завдяки їх самовідданості вдалося зберегти тропічні рослини, яким зараз вже по 150-200 років. Доречі, академік Олександр Фомін так і жив у садовому будиночку до самої смерті.
Сьогодні у саду цвітуть магнолії, запрошуємо всіх бажаючих, гарних та приємних вражень!

Тримаємо освітній фронт!
Слава героїчним Збройним Силам України🇺🇦

Центр комунікації