Ліцеіст 11-го класу Кіріакіді Костянтин: переможець конкурсу-захисту Малої академіі наук України

Сьогодні герой нашого проекту «МРІЄМО! ПРАЦЮЄМО ТА ПЕРЕМАГАЄМО!» – Кіріакіді Костянтин, учень 11-го класу Українського медичного ліцею Національного медичного університету імені О. О. Богомольця м. Києва, вихованець нашого відділення екології та аграрних наук.

Хлопець довів, що за допомогою обробки посівного матеріалу озимої пшениці бактеріальним препаратом «Азогран», Україна може отримувати гарні врожаї без зниження родючості ґрунтів, а навпаки надавати позитивний вплив на кількість корисних мікроорганізмів у ризосфері.

«Вранці 24 лютого 2022 року Російська Федерація розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну. Військові дії та обстріли торкнулися 17 областей України. Війна одразу постукала в двері майже кожного українця.
Але для мене російсько-українська війна почалася ще 8 років тому, коли ми з мамою і маленьким братом змушені були покинути власну домівку у місті Севастополь та отримати такий незвучний статус “переселенців”.
З того часу змінилось багато обставин, але російсько-українська війна або, як її часто називали в ЗМІ “війна на сході України”, не закінчилася. Багато хто в країні і закордоном воліли мовчати про неї або взагалі її не помічати, незважаючи на те, що майже кожен день війна забирала життя громадян України. Війна не закінчилася, а навпаки агресору стало мало Донбасу та Криму, війна перетворилася на широкомасштабну та торкнулася всієї України. Танки агресора ідуть на Київ, Харків, Чернігів та Суми, ракети долітають до Львова та Івано-Франківська, бомби падають на Херсон та Миколаїв, кораблі стоять навпроти Одеси та Бердянська, и уся країна молиться за Маріуполь…

Так сталося, що ця війна вже вдруге вигнала мене з дому. Ми з молодшим братиком поїхали, але мої батьки залишилися, залишилися обороняти нашу країну, бо вони військовослужбовці і ми дуже ними пишаємося. Ми пишаємося Збройними Силами України, Національною гвардією та загонами територіальної оборони, які чинять запеклий опір агресору та ведуть важки бої на підступах до низки українських міст та селищ. Ми радіємо кожному випадку втрат російських військових та повторюємо, як мантру: “Ми на своїй землі і нікому її не віддаймо”.

Ми віримо у перемогу та вже сьогодні замислюємося про труднощі, з якими зіштовхнемося в перші ж дні миру в країні. Серед них проблеми у сільському господарстві. Хаотичне мінування місцевості та знищення сільськогосподарської техніки ставить під загрозу посівну кампанії в окремих регіонах України. Потрібно буде шукати нові путі щодо підвищення показників родючості ґрунтів та кількість зерна.

Мій проект «Вплив комплексного бактеріального препарату «Азогран» на ріст озимої пшениці» як зараз, так й після перемоги України у російсько-української війні набуде ще більшої актуальності. «Азогран», виходячи з дослідів, наведених у роботі, має добрий вплив як на кількість зерна, так і на його якість (вміст білків та клейковини), не має поганого впливу на екологію при виробництві і при використанні, не знижує родючість ґрунтів і має позитивний вплив на кількість корисних мікроорганізмів у ризосфері.

Розвиток аграрної промисловості – це білет України в економічну стабільність. Та я впевнений, що знання, які я здобув під час виконання проекту і якими ділюся, будуть однією із цеглинок до фундаменту розвиненої промисловості нашої майбутньої країни».