Латинська мова «Професійні медичні вислови і сентенціі»: доцентка Шевченко Л.Г., 10-і класи

28 лютого продовжено цикли авторських уроків з латинської мови у 10-А класі. Заняття провела Людмила Григорівна Шевченко, вчителька латинської мови вищої категорії, методистка, кандидатка філологічних наук, доцентка.
Основною метою було повторити правила та особливості утворення особових форм дієслів у Praesens (теперішньому часі), з огляду на те, що більшість професійних медичних висловів, а також сентенцій літературного походження використовують дієслова саме у формі цього часу. Як найбільш ефективний спосіб опанувати матеріал було обрано роботу з текстом: читання, аналіз словоформ, переклад із латинської мови. Ліцеїсти успішно впоралися з граматичним аналізом іменників І-ІІ відмін, дієслів у Praesens Indicativi, Infinitivi Activi et Passivi. Оскільки залишився вільний час, встигли повторити також правила утворення Modus Imperativus, адже саме наказовий спосіб найчастіше зустрічається в рецептурних виразах.
Зі списку запропонованих сентенцій вибрали і проаналізували «Primum noli nocēre, si adjuvare non potes – Перш за все не зашкодь, якщо не можеш допомогти».

Тримаємо освітній фронт!
Віримо у Перемогу України!

Центр комунікації.