День української писемності та мови в ліцеї

9 листопада 2022 року спільнота Українського медичного ліцею Національного медичного університету імені О.О. Богомольця разом з країною відзначила День української писемності та мови.
Під час війни як ніколи стало зрозуміло: мова — наша потужна зброя!
А тримати освітянський фронт так само важливо, як і військовий!
Це свято започаткували ще у 1997 році на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови у консолідації українського суспільства.
Дата Дня української мови та писемності припадає на православне свято – День вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з його праці розпочинається писемна українська мова.
Упродовж століть українська мова, так само як і її носії – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав.
Однак попри це, з кожним роком українська мова розквітає: носіїв рідної мови стає дедалі більше, молодь все частіше популяризує українську в соцмережах та спонукає до її вжитку у мовленні. І сьогодні українською мовою розмовляють понад 45 мільйонів людей.
Упродовж століть українська мова зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав, залежно від того, під чиєю владою опинялася Україна. Нині українська мова має державний статус.
Сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів і включена до списку мов, які успішно розвиваються.
Для запису української мови використовують адаптовану кирилицю («гражданка»).
Українська мова одна з найкрасивіших мов та визнана другою за мелодійністю мовою світу після італійської.
Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї.
Українська мова поширена також у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де мешкають українці.
Українська мова є результатом інтеграції трьох діалектів праслов’янської мови – полянського, деревлянського та сіверянського.
З погляду лексики, найближчою до української є білоруська мова (84% спільної лексики), потім іде польська (70% спільної лексики) і словацька (68% спільної лексики).
Здобувачі і здобувачки освіти 10- В класу разом із кураторкою, вчителькою-методисткою Ліпкан Ольгою Василівною у День української писемності і мови здійснили віртуальну подорож сьома чудесами України.
Софія Київська і Києво-Печерська лавра, Хортиця і Софіївський парк, Херсонес і Новгород – Волинськ, Хотинська фортеця – всі ці і багато інших пам’яток на території нашої Батьківщини свідчать про те, що ми, українці , одна з найдавніших європейський націй.
Нам є чим пишатися, нам є що обстоювати!
Давньогрецький філософ Сократ закарбував у віках мудрість: «Заговори, щоб я тебе побачив».
Сьогодні українці борються за свою незалежність і право говорити в своїй країні рідною мовою.

Центр комунікації